Leer de bblthk kennen

Naar over de bblthk

Wij zijn trots op onze activiteiten en projecten, waarin we samenwerken met tal van organisaties en inwoners van Wageningen.

De VoorleesExpress

Door ons opgeleide vrijwilligers lezen 20 weken voor bij gezinnen met jonge kinderen. Ze betrekken daar de ouders, zodat zij het na een half jaar voort kunnen zetten. 

Meer over de VoorleesExpress

Uit in Wageningen

Wageningen bruist. Er is van alles te doen op uitgaansgebied. Op de UitinWageningen.nl zijn alle voorstellingen, concerten, evenementen te vinden.

Meer over Uit in Wageningen

Stadsdichter Wageningen

De benoeming van een stadsdichter is een gezamenlijk initiatief van de bblthk, de gemeente Wageningen, de schrijverskring Wageningen en de Wageningse Cultuurmakelaar. Ellen van der Kolk is de huidige stadsdichter.

Meer over de stadsdichter

Beelden van Wageningen

Een overzicht van de kunst in de openbare ruimte van Wageningen. Met een interactieve kaart, wandelroutes en achtergrondinformatie van de beelden.

Naar Beelden van Wageningen

Digitaalhuis Wageningen

Voor iedereen in Wageningen die taal- of rekenvragen heeft, of ondersteuning zoekt bij het aanleren van digitale vaardigheden.

Naar Digitaalhuis Wageningen

Gidswageningen

Op zoek naar cursussen en bijeenkomsten in Wageningen? Wil je zorg ontvangen bij een organisatie in je de buurt? Gidswageningen is dé wegwijzer van Wageningen. 

Naar Gidswageningen

MeeMaakPodium

Het MeeMaakPodium is een podium van en voor alle (ja, echt alle!) Wageningers. Het is dé plek waar je daadwerkelijk iets kunt doen met de ideeën die je in je hoofd hebt. Of je nu veel weet van een bepaald onderwerp en deze kennis wilt delen, graag verhalen vertelt, een creatieve maker bent (denk aan: beeldende kunst, dans, muziek, theater) of een ander talent hebt dat je een podium wilt geven.

Lees meer over het MeeMaakPodium

Stadslab Wageningen

Stadslab Wageningen helpt je als inwoner van Wageningen bij het beantwoorden van vragen over jouw buurt. Er wordt heel veel gemeten en gemonitord, voor allerlei doelen. Die data is niet altijd even makkelijk te vinden of te krijgen. Wij helpen je met het verzamelen van gegevens voor je onderzoek. Ook helpen we je aan een podium voor de resultaten. Zo kun jij met de juiste data jouw plan of initiatief een stap verder brengen.

Ga naar stadslabwageningen.nl

EIGENWIJZER

Bij de EIGENWIJZER kun je verder! Beginnende kunstenaars die de smaak te pakken hebben kunnen nu naschool doorgaan - voor kinderen die nog lang niet klaar zijn met het ontdekken, groeien en laten zien van hun talent!

Dit initiatief is ontstaan in het Cultuuractieplan Cultuur Verbindt 2021-2024 van de Gemeente Wageningen. Het doel is het realiseren en stimuleren van een breed en kwalitatief aanbod kunst- en cultuureducatie voor alle kinderen uit de stad.

Bekijk de Eigenwijzer

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig.Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt. Wij kunnen ook een afspraak voor je maken met een organisatie die je verder helpt. Je hoeft geen lid te zijn.

Meer informatie over het IDO

De bblthk op school

Met de bblthk op school slaan het onderwijs, de bibliotheek en gemeente Wageningen de handen ineen om meer aandacht voor leesplezier en mediawijsheid te creëren op school én thuis.

De bblthk op school is een landelijke aanpak voor het basisonderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken. Met een wisselende aangepaste boekencollectie, leesbevorderingsactiviteiten en aandacht voor mediawijsheid, werkt de bibliotheek samen met de scholen aan het vergroten van leesplezier en mediawijsheid bij leerlingen. Vanuit de bblthk worden er deskundige lees/mediaconsulenten, inspirerende boeken en een goede (digitale) lees- en leeromgeving ingezet.

Meer informatie over de bblthk op school

De bblthk steunt de volgende initiatieven

Plezier in Taal

Taal is overal en taal is leuk! De bblthk wil dat iedereen, maar vooral jonge kinderen en hun ouders laten ervaren. Samen met de speeltuin zijn we een taalexperiment gestart, waarbij kinderen samen met hun ouders al spelend met taal in aanraking komen.

Lees meer over Plezier in Taal

Welsaam

Welsaam is een innovatief samenwerkingsverband van 28 organisaties binnen het Sociale Domein van Wageningen. Samen zijn we verantwoordelijk voor de uitvoering van de (preventie)activiteiten op vier thema's: ontmoeten, informeren, ondersteuning en meedoen.

Lees meer over Welsaam