Over de bblthk

Stichting Openbare Bibliotheek Wageningen

Naar contact en openingstijden

Maak kennis met de bblthk

Hoe spreek je 'de bblthk' uit? In 2020 werd de bblthk genonimeerd voor Beste Bibliotheek van Nederland. Als oproep voor bezoekers om te stemmen lieten we een spotje maken waarin we bekende en minder bekende Wageningers vroegen onze naam uit te spreken.

De bblthk is ambassadeur van diverse initiatieven in Wageningen

 • De VoorleesExpress Meer over de VoorleesExpress

  Door ons opgeleide vrijwilligers lezen 20 weken voor bij gezinnen met jonge kinderen. Ze betrekken daar de ouders, zodat zij het na een half jaar voort kunnen zetten.

 • Uit in Wageningen Meer over Uit in Wageningen

  Wageningen bruist. Er is van alles te doen op uitgaansgebied. Op de UitinWageningen.nl zijn alle voorstellingen, concerten, evenementen te vinden.

 • Stadsdichter Wageningen Meer over de stadsdichter

  De benoeming van een stadsdichter is een gezamenlijk initiatief van de bblthk, de gemeente Wageningen, de schrijverskring Wageningen en de Wageningse Cultuurmakelaar. Ellen van der Kolk is de huidige stadsdichter.

 • Beelden van Wageningen Naar Beelden van Wageningen

  Een overzicht van de kunst in de openbare ruimte van Wageningen. Met een interactieve kaart, wandelroutes en achtergrondinformatie van de beelden.

 • Gidswageningen Naar Gidswageningen

  Op zoek naar cursussen en bijeenkomsten in Wageningen? Wil je zorg ontvangen bij een organisatie in je de buurt? Gidswageningen is dé wegwijzer van Wageningen.

 • MeeMaakPodium Lees meer over het MeeMaakPodium

  Het MeeMaakPodium is een podium van en voor alle (ja, echt alle!) Wageningers. Het is dé plek waar je daadwerkelijk iets kunt doen met de ideeën die je in je hoofd hebt. Of je nu veel weet van een bepaald...

 • Stadslab Wageningen Naar Stadslab Wageningen

  Stadslab Wageningen helpt je als inwoner van Wageningen bij het beantwoorden van vragen over jouw buurt. Er wordt heel veel gemeten en gemonitord, voor allerlei doelen. Die data is niet altijd even makkelijk...

 • Eigenwijzer Bekijk de Eigenwijzer

  Bij De Eigenwijzer kun je verder! Beginnende kunstenaars die de smaak te pakken hebben kunnen nu naschool doorgaan - voor kinderen die nog lang niet klaar zijn met het ontdekken, groeien en laten zien...

 • Plezier in Taal Lees meer over Plezier in Taal

  Taal is overal en taal is leuk! De bblthk wil dat iedereen, maar vooral jonge kinderen en hun ouders laten ervaren. Samen met de speeltuin zijn we een taalexperiment gestart, waarbij kinderen samen met...

 • Welsaam Lees meer over Welsaam

  Welsaam is een innovatief samenwerkingsverband van 28 organisaties binnen het Sociale Domein van Wageningen. Samen zijn we verantwoordelijk voor de uitvoering van de (preventie)activiteiten op vier thema's:...

Bekijk alle initiatieven

De bblthk op weg naar 2025

Terugkijken: jaarverslag 2022

Beleid

De bblthk staat midden in de Wageningse samenleving. Met tal van activiteiten, producten en diensten levert de bblthk een actieve bijdrage aan cultuur, educatie, zelfontwikkeling, recreatie en maatschappelijke participatie van de inwoners van Wageningen. De bblthk is een gewilde en aantrekkelijke samenwerkingspartner die inspeelt op de specifieke behoeften van groepen uit de samenleving, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Anders gezegd: als openbare bibliotheek stellen wij ons ten doel het vrije verkeer van informatie te bevorderen, door een uitwisseling van culturele, educatieve en maatschappelijke opvattingen en ideeën te laten plaatsvinden, zowel in schrift, digitaal, mondeling, visueel, muzikaal, als in gebaar. We doen dat als onpartijdig instituut, in het publieke domein, met pluriformiteit als beginsel. Vanuit die positie leveren we een belangrijke bijdrage aan de lokale samenleving en de lokale democratie.

Bestuurssamenstelling

Van links naar rechts: Dolf Weijers, Lara de Brito, Paul den Besten, Ingrid Hijman en Gretha Jansen met directeur Manja Mekking. Foto: Percy Cicilia Jr.


Over de stichting

Kamer van Koophandel KVK 41047293
BTW-nummer NL 002972189B01

Bank NL75INGB0003128763 t.n.v. Stichting Openbare Bibliotheek Wageningen

De Stichting Openbare Bibliotheek Wageningen is een algemeen nut beogende instelling: ANBI-RSIN 2972189