Terugblik: Boekenweek: Dwarsdenkers en 42 dingen

Gepubliceerd op: 25 maart 2020 11:22

Van 7 maart tot en met 15 maart was het Boekenweek. Het thema van 2020 was ‘Rebellen en dwarsdenkers’. Het collectief Schrijversharten kon natuurlijk niet om dit thema heen. Op 9 maart was er in de bblthk een avond over Dwarsdenkers en 42 dingen.

Schrijversharten

Het collectief Schrijversharten onderzocht hun eigen rebelsheid en die van bekende dwarsdenkers in de literatuur. 

De 42 dingen

Na de pauze staat Jaap Kruithof centraal, een van Vlaanderens grootste dwarsdenkers. Hij was filosoof en ongeremd dingenverzamelaar. Petra Sips nam het initiatief voor deelname aan het ‘Upcycling-project’ van het MAS, Museum aan de Stroom in Antwerpen. De helft van de 10.000 voorwerpen die Kruithof in zijn leven verzameld heeft, wordt aan kunstenaars beschikbaar gesteld. Een doos van het MAS met 42 dingen kwam naar Wageningen. Wat zat erin?

Plechtige opening

Met grof geschut werd de doos met 42 voorwerpen opengebroken. Kunstenaars stonden in de rij om een object te ontvangen dat ze zelf niet hadden gekozen. De objecten werden overhandigd op een fluwelen kussen om te beklemtonen dat elk object, hoe nederig ook, uniek is. Het werd een bijzondere avond en dat lees je in in de blogpost van iniatiefnemer Petra Sips.

Foto: Catalijn Adelmund