65.000 leesminuten met digitale versie Vakantielezen

Gepubliceerd op: 16 oktober 2020 10:45

Meer dan 3.000 teams van kinderen en ouders deden deze zomer mee aan ‘Vakantielezen – de Thuiseditie’, een online leesbevorderingsprogramma om kinderen te stimuleren om tijdens de zomervakantie te blijven lezen.

Bij veel kinderen is na de zomervakantie een terugval in leesvaardigheid zichtbaar. Biblionet Groningen ontwikkelde het programma Vakantielezen om dit tegen te gaan. Deze zomer konden kinderen en ouders in Wageningen via de bblthk voor het eerst meedoen met Vakantielezen. Vakantielezen is niet alleen aangeboden aan kinderen in Wageningen, maar ook in de rest van Nederland. Meer dan 30 bibliotheekorganisaties gingen ermee aan de slag. 
 
Samen hebben de gezinnen maar liefst 65.000 minuten (voor)gelezen en 28.000 taalopdrachten gedaan. Hiermee heeft het programma een belangrijke bijdrage geleverd aan het vergroten van het leesplezier van jonge lezers. 
 
Gezinnen op schattenjacht 
Omdat Vakantielezen online werd aangeboden, zijn de resultaten goed te meten. Zo weten we dat er in het hele land 3.610 teams van ouders en kinderen aan de schattenjacht meededen, samen goed voor 9.623 spelers. Via opdrachten reisden ze virtueel naar onder andere Sportmanië, Sprookjesland en de Griezelkust. In elk land lazen de teams verhalen en deden ze (taal)spelletjes. Er zijn maar liefst 28.000 opdrachten afgerond en alleen de verhalen waren al goed voor 65.000 leesminuten. Zo hebben alle deelnemers op een speelse manier gewerkt aan het vergroten van hun leesplezier. 
 
De bblthk wil volgende zomer de vakantielezen- thuiseditie weer aanbieden en we hopen dat er nog meer kinderen, ouders en opa’s en oma’s kunnen meedoen. Hopelijk kunnen we dan, als het corona-virus het toelaat naast de Thuiseditie, ook de bijbehorende Schooleditie aanbieden in de klas. De scholen krijgen in ieder geval tijdig informatie over Vakantielezen, zodat zij weer ouders en kinderen enthousiast kunnen maken.