Gastcurator Lara de Brito

Gastcurator oktober 2021 'Introspectie'

Terug naar overzicht

Over Lara de Brito

Onze eerste gastcurator is Lara de Brito. Lara De Brito was in de periode 2006-2020 actief in de Wageningse politiek. Sinds 2014 was zij wethouder voor GroenLinks. In juni 2020 kondigde zij middels een brief in de krant aan dat zij haar werkzaamheden zou stoppen. Anderhalf jaar daarvoor genas ze van baarmoederhalskanker, pakte haar portefeuilles weer snel op, maar om goed te herstellen voelde zij zich genoodzaakt haar werkzaamheden alsnog neer te leggen. Naast politica is Lara de Brito journalist, cultuurliefhebber en schrijfster. Van haar hand verschenen de boeken: ‘Koorddansen’ (2018), een bundel politieke essays en ‘De Verstrengeling’ (2020) over haar periode van ziek zijn.

Over de collectie

De hele maand oktober zal de collectie van Lara de Brito te zien zijn in de bblthk. De collectie bestaat uit boeken, foto's, films en kunst en draagt de titel ‘Introspectie'. Lara de Brito koos voor dit thema omdat het de verstrengeling van binnen- en buitenwereld blootlegt. Met het uitbreken van de pandemie moest ze haar behoefte aan introspectie ineens met de hele wereld delen, haar particuliere zoektocht veranderde plotseling in een mondiale noodzaak. De keuze voor het thema is een uitnodiging om in de spiegel te kijken en een verlangen om met nieuwe ogen naar de samenleving te kijken. “Met elke bladzijde die ik las uit een nieuw dagboek, autobiografie of brieven werd dat gevoel van ‘in mezelf wonen’ sterker. De pandemie duwde me richting de introspectieve genres. Juist als er beperkingen zijn, reflecteer je automatisch op wat vrijheid eigenlijk inhoudt. Het beste recept voor dagen in afzondering is het lezen van een goed boek. Het zal je troosten en deuren openen. 2020 was het jaar van de pandemie, 2021 zal ook het jaar van de introspectie blijven”. 

Uitgelichte boeken

 • Sigrid Nunez De vriend

  Een vrouw erft van haar beste vriend, een bekende schrijver die zelfmoord heeft gepleegd, diens Deense dog en beschrijft in een brief aan haar overleden vriend hun vriendschap en hoe zij en de hond hun...

  Gedrukt boek

 • Lieke Marsman De volgende scan duurt vijf minuten

  Autobiografisch relaas door de Nederlandse schrijfster en dichteres over haar emoties na de diagnose kraakbeenkanker en tijdens het ziekteproces dat zij doormaakte.

  Gedrukt boek

 • Michael Ignatieff Vuur en as

  Persoonlijk relaas van de Canadese hoogleraar over zijn kortstondige carrière als leider van de Canadese Liberale Partij, waarbij hij werd geconfronteerd met tegenwerking en hevige teleurstellingen.

  E-book

 • Édouard Louis Ze hebben mijn vader vermoord

  Een indringend portret dat een zoon geeft van zijn laagopgeleide vader en de erfelijke en maatschappelijke factoren die hem ten gronde hebben gericht.

  Gedrukt boek

Catalogus collectie Introspectie

In schitterende isolatie

Fragmenten uit een periode van negenenveertig dagen thuis.

Download In schitterende isolatie (PDF)

Lara de Brito in RTV Rijnstreeks 'Je weet niet wat je hoort'

Je weet niet wat je hoort is het cultuurprogramma van RTV Rijnstreek. Interviewers: Didi de Vries en Toon van Rhoon.