Stilleven Sinterklaas wint fotowedstrijd ‘Feest?’

Gepubliceerd op: 20 april 2018 10:37

Het grote boek van Sinterklaas, zijn bril, zijn ring en zijn baard. Die zijn te zien op de foto van Evelien Rutgers. Met haar foto won zij de Zilveren Camera, de prijs die de Camera Club Wageningen (CCW) jaarlijks uitreikt aan de winnaar van het jaarthema.

Dat jaarthema was dit keer ‘Feest?’. Toepasselijk in het jaar waarin de CCW het 50-jarig jubileum viert. Maar het vraagteken hoorde er nadrukkelijk bij, de CCW-leden werden daarmee uitgedaagd tot originaliteit. De CCW  is in mei 1968 opgericht en heette tot 1977 nog Wageningse Dia- en Fotoclub. De vereniging heeft na 2000 de omslag gemaakt van analoge naar digitale fotografie. De circa 50 leden van de club houden zich bezig met fotograferen, individueel of samen tijdens workshops, projecten, uitjes en excursies. Daarna wordt elkaars werk besproken om vervolgens van elkaars opbouwende feedback te leren en de kwaliteit van het werk te verhogen.

De juryleden Sjaak Driessen, directeur van de bblthk, en Kees Stap, tekstschrijver en journalist, hadden weinig overleg nodig om de winnaar van het jaarthema te bepalen: “Deze foto doet wat met je. Het vraagteken achter Feest komt in deze foto het best tot zijn recht. Het roept allerlei vragen op, je kunt er je eigen verhaal bij verzinnen. Dat maakt de foto ijzersterk.” Evelien Rutgers legt uit hoe zij de foto gemaakt heeft: “Ik heb Henk van der Linden gevolgd in zijn transformatie tot Sinterklaas. Prachtig om te zien hij van privépersoon helemaal groeide in zijn rol als Goedheiligman. Dit stilleven toont de attributen die daaraan bijdragen.”De ingezonden foto’s van het jaarthema van de CCW zijn de hele maand mei te bezichtigen op de eerste verdieping van de bblthk.