Monitor van de Stad

Podium voor je onderzoek

Met de Monitor van de Stad bieden we je als inwoner van Wageningen concreet ondersteuning bij het beantwoorden van vragen die over jezelf en/of je buurt gaan. Bijvoorbeeld: ‘Hoeveel regen valt er in mijn wijk?’ Of ‘Hoeveel speeltuintjes zijn er in mijn wijk, en hoe is dat in vergelijking met andere wijken?’

Dat doen we door je te helpen met je onderzoek en je daarna ook te helpen aan een podium voor je resultaten. Heb jij zo’n vraag, lees dan onder ‘Wat doen we?’ hoe we je kunnen helpen. Wil je eerst meer weten, lees dan vooral door.


Wageningen Schoon als voorbeeld

Over Wageningen Schoon

De belangengroep Wageningen Schoon heeft een concrete vraag: “Hoeveel mensen hebben we nodig om Wageningen schoon te houden?” Het is zo’n vraag waar Google geen zinvol antwoord op kan geven. Toch is er heel veel informatie publiek toegankelijk die helpt bij de beantwoording ervan. Zo kan het van belang zijn te weten hoeveel prullenbakken Wageningen heeft, waar deze staan en hoe vaak ze geleegd worden. Ook is het interessant om te onderzoeken of er in die antwoorden een verschil valt te ontdekken per wijk, en waarom dat zo is.

Een deel van deze vragen kunnen we beantwoorden aan de hand van data die de gemeente Wageningen bezit. Ze weet hoeveel prullenbakken waar staan en hoe vaak ze geleegd worden. De Monitor van de Stad heeft Wageningen Schoon in contact gebracht met de juiste mensen bij de gemeente om de data te mogen inzien, te visualiseren en publiek toegankelijk te maken (je kunt er zelf in rondneuzen via dit dashboard).

"Hoeveel mensen nodig om Wageningen schoon te houden?"

Waarom?

Het lijkt soms alsof internet het antwoord op elke denkbare vraag heeft. De realiteit is dat de toegang tot veel kennis meer en meer bij overheden en commerciële bedrijven ligt. Burgers hebben daardoor steeds vaker indirect toegang. Dat geldt met name op lokaal niveau. Dat is precies waar de Monitor van de Stad het verschil wil maken. We ondersteunen initiatieven van betrokken inwoners en helpen hen op weg. Zo werken werken we samen aan de ontwikkeling en verbetering van de stad.

Data-smart burgers in Wageningen, die zich bewust zijn van wat er kan met data en hoe ze dit zelf kunnen gebruiken (Citizen Science). Een toegeruste burger die de kans heeft zich kritisch, gelijkwaardig en creatief te manifesteren in de digitaliserende wereld.


Wat doen we?

Ondersteuning

 • Een goede onderzoeksvraag is het begin van elk goed onderzoek. Daarom beginnen we met het aanscherpen van je onderzoeksvraag;
 • Daarna kijken we met je naar de collectie van data: welke data kan jou verder helpen en waar is die wellicht al beschikbaar? Is dat bij een van onze partners, dan brengen we je in contact met de juiste personen;
 • Ook kunnen we je helpen met toegang tot en begeleiding bij gebruik van specifieke onderzoekstools.

 

 

Je eigen dashboard met jouw thema!

Een thema-avond in de bblthk

Podium

 • Toegang tot en begeleiding bij gebruik van publicatietools
  zoals een data dashboard en een eigen storymap-pagina
 • We tonen je resultaten fysiek op de schermmonitor in
  de bblthk en website van de bblthk
 • We bieden je een podium om je resultaten te presenteren
  tijdens een evenement in de bblthk

 

 

Hoe doe ik mee?

Heb jij een idee of een vraag? Stuur Bastian een bericht, dan kijken we samen wat voor jou de beste volgende stap is.

Stuur Bastian een e-mail (b.depooter@bblthk.nl)