Cultuureducatie: EIGENWIJZER

Heb je op school de eerste danspassen gezet en sta je te springen om meer? Of voelde jij je tijdens drama als een vis in het water? Bij de EIGENWIJZER kan je verder!

Kindercultuurzomer: opmaat naar meer

Heb je wel eens in een kerk op je rug op de grond gelegen en naar het orgel geluisterd? Gedanst in de winkelstraat; de geur geroken van schroeiend hout, toen je je naam er met een soldeerpen in brandde?

Deze zomer hebben honderden Wageningse kinderen ervaren hoe het is om cultuur te maken, of van dichtbij te beleven, in de Kindercultuurzomer. De stad werd een speeltuin, een concertzaal en een cursusruimte tegelijk. Op allerlei plekken werden uiteenlopende workshops georganiseerd - soms tegen een kleine betaling, maar meestal gratis.

Eigenwijzer
Het begon met de voorpret. Door een handig festivaloverzicht - een klein boekje - konden kinderen zich vooraf al verheugen en inschrijven. De eerste Eigenwijzer-workshops vonden plaats in de laatste week voor de vakantie, waardoor heel letterlijk de zomer werd in geluid: met het zwaailicht aan en een oude Dodge naar de binnenstad om op te treden met zelfgeschreven poëzie (Jozefschool); en naschools in een lokaal leren hoe je graffiti ontwerpt (Piekschool). Elke workshop was onderdeel van het Eigenwijzer-programma, waardoor hij ook toegankelijk was voor alle kinderen van de andere scholen, en waardoor gezinnen met minder geld een flinke korting kregen op de workshopbijdrage.

Plannen najaar
Martijn Adelmund (coördinator Eigenwijzer), die samen met Judica Lookman (Kunstmenu Wageningen) de programmering verzorgde, kijkt er met een goed gevoel op terug: "Dankzij de inzet van 25 kunstenaars en kunstvakdocenten uit Wageningen en omgeving was de Kindercultuurzomer een groot succes! Dit belooft veel goeds voor het najaar, wanneer we met Eigenwijzer weer de scholen gaan bezoeken." Desgevraagd wijst hij op de plannen: onder meer het starten van leesclubs voor kinderen die houden van lezen; het opleiden van jonge graffitikunstenaars en nieuwe dansworkshops. Wil je meedenken over de activiteiten? Vul dan de poll in via onderstaande knop!

Hoogtepunten
Een aantal hoogtepunten van de Kindercultuurzomer: het ligconcert in de kerk, waarbij kinderen op een kleedje konden liggen en luisteren naar de klanken van het antieke orgel; de kinderkunst-expositie twee maanden in de bblthk; stoepkrijten rond de kerk; de kinderstraatmuziekdag en workshops houtbranden, animatiefilm maken en breakdance. Er hebben zo'n 600 kinderen uit de hele stad aan deelgenomen, die samen meer dan 500 kunstwerken hebben gemaakt, van animatiefilms tot stoepkrijtgraffiti; van houtbrandtekeningen tot zelf gepimpte t-shirts. Ook de ouders en begeleiders die meekwamen hebben enthousiast meegedaan.

Na een van de workshops reageerde een ouder: "Wow! Ik wist niet dat dit allemaal voor kinderen georganiseerd werd in Wageningen. Dit smaakt echt naar meer..."

Vul hier de poll in!

Vind jij het leuk om te lezen?

Voor kinderen en jongeren die lezen als hobby hebben en daardoor contact willen met andere jonge lezers, start Eigenwijzer in 2024 met leesclubs. We gaan praten over de boeken die we mooi vinden en elkaar tips geven. Er is bovendien een docent bij die leuke opdrachten bedenkt waardoor je beter leert 'boekenproeven', en waardoor je leert jouw tips aan de buitenwereld te laten zien. Geïnteresseerd? Laat het ons weten via onderstaande knop, dan sturen we je een mail als de eerste leeskring start.

Lezen is mijn hobby!

Voor alle kinderen in Wageningen

Het afgelopen jaar heeft het vosje van de EIGENWIJZER op scholen en BSO's in Wageningen de boel flink op stelten gezet. Na schooltijd kon je hier indrukwekkende circustechnieken leren van Circus de Utrechtseheuvelrug, je kon ontroerende en grappige theaterstukken spelen bij Bransz, swingende nummers leren op de ukelele met Muziekschool Oost of mooie verhalen dansen met Suzanna Wind van Danszus.

Ook volgend jaar zit het vosje weer vol streken, en duiken er overal in de stad workshops op waar jij jouw talent nog verder kan ontdekken, ontwikkelen en laten zien! Samen met scholen en BSO's kiezen we een passend onderwerp voor de workshops: dans, zang, acteren, schilderen, schrijven of misschien wel filmmaken. Alles kan bij de EIGENWIJZER!

Het vosje nodigt dan een docent uit die de workshops perfect vormgeeft. Zijn de workshops op jouw school niet echt je ding? Geen probleem! Je bent hartstikke welkom om aan de sluiten bij een andere school of BSO. Zo helpt het vosje iedereen om hun eigen weg te vinden.

Meer informatie

Wil je meer weten over de EIGENWIJZER of wil jouw school/BSO meer doen met naschoolse cultuureducatie? Neem dan contact op met de Coördinator Naschoolse Cultuureducatie via eigenwijzer@bblthk.nl

Over Eigenwijzer

Dit initiatief is ontstaan uit het Cultuuractieplan Cultuur Verbindt 2021-2024 van de Gemeente Wageningen. Het doel is het realiseren en stimuleren van een breed en kwalitatief aanbod kunst- en cultuureducatie voor alle kinderen uit de stad.