Educatie volwassenen

Wil je je verder ontwikkelen? De bblthk helpt je graag op weg.

Je vind in de bblthk een gevarieerd educatief aanbod voor iedereen die wil werken aan schrijfvaardigheid of leesvaardigheid, die beter wil leren rekenen of die digitaal vaardiger wil worden. Voor anderstaligen zijn er diverse mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren of te verbeteren. We hebben een uitgebreide collectie Nederlands als tweede taal (NT2) en een oefen-pc waarop je op verschillende taalniveaus kan oefenen.

(Digitale) vaardigheden

Digitaalhuis

Op 9 januari 2017 is het Digitaalhuis Wageningen van start gegaan. Het is een plek voor iedereen in Wageningen die taal- of rekenvragen heeft of ondersteuning zoekt bij het aanleren van digitale vaardigheden. Er kunnen allerlei vragen gesteld worden; korte en snel te beantwoorden vragen, verwijsvragen naar cursussen of vragen die beantwoord worden met hulp van een taal- of rekenvrijwilliger. 

Digitale vaardigheden

De bblthk biedt verschillende cursussen op het gebied van digitale vaardigheden. We hebben ons aanbod voor je op rij gezet.

Staat een cursus die je zou willen volgen er niet bij? Bij voldoende belangstelling geven wij cursussen op maat.

Digitaalcafé

Elke 1e vrijdag van de maand, m.u.v. de maanden juli, augustus en september van 16.30 tot 18.00 uur is er een Digitaalcafé in de bblthk. Tijdens het café kan iedereen met een tablet, smartphone of e-reader in de bblthk terecht voor vragen, het leren van handigheidjes, het installeren van apps, e-books, het uitwisselen van ervaringen etc. Voor wie geen iPad heeft zijn er iPads beschikbaar om mee te oefenen. Kortom:er wordt kennis overgedragen en met elkaar gedeeld! Toegang/deelname is gratis.

Nederlands leren

NL Kompas

Voor deelnemers aan een cursus inburgering en cursisten Nederlandse taal is een speciale collectie samengesteld; NL Kompas. De collectie met informatie over de Nederlandse taal en maatschappij bestaat uit boeken, speelleermaterialen, cd-rom’s, en taalcursussen.

Oefen-pc

Bij de collectie NL Kompas bevindt zich ook een pc met daarop websites gericht op Nederlands leren en inburgering.

Gratis lidmaatschap

Deelnemers aan een cursus inburgering en cursisten Nederlands kunnen 1 jaar gratis lid worden. 

Handige websites

Oefenen.nl

Oefenen.nl is het startpunt voor mensen die hun basisvaardigheden willen verbeteren. Je kunt oefenen met taal, rekenen, internetten en leren omgaan met geld. Ook werk, gezondheid en opvoeding komen aan bod. Bekende programma's van Oefenen.nl zijn: Klik & Tik, Lees en Schrijf!, Taalklas. Je kunt met een account gratis gebruik maken van Oefenen.nl.

Slimme Nieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een sprekende digitale krant, die dagelijks actuele berichten selecteert uit diverse media. Aan deze voor laaggeletterden geschikte berichten worden opdrachten gekoppeld en kan de voortgang van gebruikers gemeten worden.

Beschikbaarheid: thuis (met eigen account) en in de Bibliotheek (IP en Bronnenwijzer).