Verkiezingen

Op 16 maart 2022 worden de Gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Op deze pagina vind je interessante links, boeken over politiek en de activiteiten van de bblthk rondom dit thema.


Wat is de gemeenteraad?

De gemeenteraad geeft aan wat er in een gemeente moet gebeuren en ziet toe op het werk van de burgemeester en wethouders. Een gemeenteraad wordt door de inwoners van een gemeente gekozen en bestaat uit 9 tot 45 raadsleden, afhankelijk van hoeveel inwoners een gemeente heeft; altijd een oneven aantal. (Bron: Nederlandse Vereniging voor Raadsleden)


Over gemeentes en gemeentepolitiek

Uitleg

Het is lastig om uit te leggen wat een gemeenteraadslid allemaal doet. Het filmpje hiernaast geeft daar een goed beeld van. 

Bron: Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
 

Wat doet een gemeenteraadslid?


Activiteiten in de bblthk

Wageningen Kiest ••• 2, 3 en 9 maart

Op 16 maart gaan we naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De nieuwe raad moet, midden in de klimaatcrisis, de wooncrisis én COVID-crisis, stevig aan de bak.

In de bblthk gaan op 2, 3 en 9 maart kandidaat-raadsleden en lijsttrekkers met elkaar en de gasten in debat. De bblthk nodigt burgers, bestuurders, experts, ondernemers en jongeren uit om mee te praten over de toekomst van de stad. Over de grote en complexe maatschappelijke uitdagingen, over wat er goed gaat in de stad, maar vooral over wat er echt beter en anders moet. Kom kijken, laat je horen en stel je vragen!

Wagenings Duurzaamheidsdebat ••• 28 februari

Waar willen de verschillende partijen zich voor inzetten na de verkiezingen? Doorgaan met groei als het hoogste doel? Of juist duurzame grenzen aan groei stellen en gaan voor ‘bloei’? Om dat te weten te komen organiseert Het Platform Duurzaam Wageningen weer een Duurzaamheidsdebat op 28 februari in de bblthk. Aanvang 19.15 uur. 

In Search of Democracy 3.0 ••• 14 maart

Maandag 14 maart vindt onze eerste van de twee Vrijheidsdagen plaats: ‘In Search of Democracy 3.0’. Dit is een live research performance van Stichting Nieuwe Helden, een professioneel creatieve organisatie. De deuren zijn open vanaf 19.15 uur, start 19.30 uur.

Samen met het publiek gaat Stichting Nieuwe Helden dus op zoek naar hoe onze democratie er nu uit zou moeten zien. Wat zijn de uitdagingen? Waar liggen de mogelijkheden? En wie kunnen daar beter over meepraten dan de mensen die in deze democratie wonen? Kom daarom naar ‘In Search of Democracy’ en laat jouw stem horen!

De Kiesmannen ••• 21 maart

Maandag 21 maart vindt onze tweede Vrijheidsdag plaats met niemand minder dan De Kiesmannen als onze gastheren. Aanvang 19.30 uur. Vrije inloop.

De Kiesmannen gaan met jongeren, politici en experts in gesprek over de uitslag van de verkiezingen en de toekomst van Wonen, Sociaal Domein en Duurzaamheid in de stad. Want wat kan de gemeente daar allemaal betekenen? Wat zijn de politici van plan met onze stem? En hoe blijven we betrokken? Geen vraag blijft onbeantwoord!

Informatie van de rijksoverheid

Waar stem je voor bij Gemeenteraadsverkiezingen? Bekijk de speciale informatie van de rijksoverheid. 
 

Verkiezingskrant in eenvoudige taal

De stichting Lezen en Schrijven en ProDemos ontwikkelden samen de Verkiezingskrant in gewone en begrijpelijke taal. 

Steffie legt uit: hoe werkt stemmen

Steffie legt alles uit over stemmen. Ze legt uit hoe verkiezingen werken en wat de Tweede Kamer doet. Je kan ook oefenen met stemmen. 


Weet je nog niet waarop je wilt stemmen?

Je kunt gebruik maken van kieswijzers die je helpen bij het maken van je keuze.
Hieronder vind je de belangrijkste kieswijzers.
 


Boeken van of over Nederlandse politiciE-books over politiek in Nederland