Passend Lezen

Over Bibliotheekservice Passend Lezen

Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen je oren, speelt zich af in je eigen fantasie. Daarom heeft de Bibliotheek de service Passend Lezen. Ruim 45.000 gesproken boeken in uiteenlopende genres. Van klassiekers tot actuele titels. Exclusief voor mensen met een leesbeperking.

Binnenkort beschikbaar bij Passend Lezen

Wat zijn gesproken boeken?

Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor alle leden die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruik maken van gesproken boeken. Wat zijn gesproken boeken? Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.

Hoe werkt het?

Voor leden van de bblthk is gebruik maken van de gesproken boeken kosteloos en heel eenvoudig. Ga naar Passend Lezen om in te loggen met jouw lidmaatschapsgegevens van de bblthk. Je krijgt dan direct toegang tot de ruim 45.000 gesproken boeken. Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje. Op het plankje passen max. 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt. Je kunt de boeken vervolgens afspelen op een pc, tablet of mobiele telefoon. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig.

Verklaring leesbeperking

Om gebruik te maken van de gesproken boeken, moet je bij het inschrijven op de website aangeven dat je een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je op de website van Passend Lezen.


Boeken top 10 Maart voor Passend Lezen


Spannende boekenweken (1 t/m 21 juni 2020)

Tijdens de Spannende Boeken Weken staan literaire genres van ‘spannende boeken’ centraal. Zo is er tijdens deze weken volop aandacht voor misdaadliteratuur en is er extra aandacht voor thrillers als vakantieboek.

Kinderboekenweek (30 sept. t/m 11 okt. 2020)

Tijdens de Kinderboekenweek is er extra aandacht voor het Nederlandse kinderboek en staat een bepaald thema centraal. Elk jaar schrijft een andere kinderboekenschrijver/ -schrijfster het Kinderboekenweekgeschenk. 

Nederland Leest (1 t/m 30 november 2020)

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne in de bibliotheek. Met Nederland Leest wordt iedereen aangemoedigd het geschenk van dat jaar te lezen en er met anderen over te praten.